Расте напрежението на границата Сърбия - Косово. Президентът Александър Вучич разпореди въоръжените сили да бъдат поставени

...
Расте напрежението на границата Сърбия - Косово. Президентът Александър Вучич разпореди въоръжените сили да бъдат поставени
Коментари Харесай

Ескалация на напрежението: Сърбия постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност

Расте напрежението на границата Сърбия - Косово. Президентът Александър Вучич разпореди въоръжените сили да бъдат сложени в най-висока степен на бойна подготвеност. Заповедта значи, че може в избран миг да се употребява въоръжена мощ. Вучич обоснова този ход с потребността от отбрана на сръбското етническо малцинство в Северно Косово. За ситуацията на място, разказва Анджелка Чуп от Euronews Сърбия. 

В момента обстановката в Косово е мирна. Нощта мина умерено, като се изключи че бяха издигнати две нови барикади. Едната е тук, на входа от южната към северната част на Косовска Митровица, в квартал Божнячка махала. Втората укрепление е на новия обходен мост към Митровица в посока Рударе, където има барикади от първия ден.

Гражданите, които се намират на барикадите, споделят, че главната причина за новите изказвания на косовския министър-председател Албин Крути е, че времето изтича, че времето се изчерпва и че те ще изчакат единствено още малко, с цел да може КФОР да отстрани барикадите. 

Другата причина - да се популяризира новината, че косовските сили за сигурност са в нараснала подготвеност. Третата, която локалните поданици дефинират като " последната капка ", е възбраната на патриарха на Сръбската православна черква Порфирий да влиза на територията на Косово.

Тази нощ край Брджани се чу мощна детонация и в Северна Митровица към този момент може да се влиза единствено през тесни странични улички, камиони и рейсове не могат да влизат, а жителите могат да минават барикадите единствено пеш. 

На сръбски къщи и магазини бяха залепени стикери с апел за протест на сръбските артикули. Бяха назначени нови, албански чиновници на Основния съд в Митровица на мястото на сърбите, които напуснаха правосъдните институции при започване на рецесията. Новите албански прокурори и съдии се реалокираха в южната част на града от позиция на сигурност.

В северната част на Косово остава с напрежение и ние продължаваме да следим развиването на обстановката.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР